Tiistai, Huhtikuu 28, 2015 - 10:48Viro sai oppineen apulaispiispan


Konstantinopolin ekumeeniseen patriarkaattiin kuuluva Viron apostolinen ortodoksinen kirkko (Eesti Apostlik Õigeusu Kirik, EAÕK), toinen Virossa vaikuttavista ortodoksisista kirkoista Moskovan patriarkaatin alaisen ortodoksisen kirkon ohessa, sai yllättäen uuden piispan, kun maanantaina 27.4.2015 Konstantinopolissa (Turkin Istanbulissa) kokoontunut Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin Pyhä synodi valitsi Viron kirkolle neljännen piispan.

Viron kirkon paikallisen päämiehen, KP Tallinnan ja koko Viron metropoliitta Stefanoksen esityksestä Viron uudeksi apulaispiispaksi nimitettiin kreetalainen arkkimandriitta Makarios Griniezakis, joka sai kirkolliseksi tittelikseen Hristopoliksen piispa (Χριστούπολις, “Kristuksen kaupunki”).  Hristopolis on muinainen pohjoiskreikkalainen kaupunki, myöhemmältä nimeltään Neopolis, jonka ransakalaiset ristiretkeläiset tuhosivat vuonna 1186.

Virossa on tällä hetkellä uusi piispa mukaanlukien neljä EAÕK:n ortodoksista piispaa: Kongossa syntyneen belgialais-kreikkalaisen metropoliitta Stefanoksen ja uuden kreetalaisen apulaispiispan lisäksi, virolaiset Tarton piispa Eelija ja Pärnun ja Saaren piispa Aleksander.

Uusi apulaispiispa on varsin korkeasti koulutettu. Hän on peruskoulutukseltaan lääkäri, joka on käsitellyt väitöskirjassaan mm. kloonausta. Osittain varmaan sen vuoksi, hänet on ekumeenisen patriarkaatin toimesta nimitetty patriarkaatin ortodoksisen bioeettisen neuvoston pääsihteeriksi.

Uusi piispa Makarios (siviilinimeltään Konstantinos Griniezakis / Κωνσταντῖνος Γρινιεζάκης) on syntynyt Kreetan pääkaupungissa Iraklionissa. Lääkäriopintojen lisäksi hänellä on teologisia opintoja mm. Ateenasta.

Hänet on vihitty munkiksi ja munkkidiakoniksi 1993, pappismunkiksi 1997 ja arkkimandriitaksi 1998. Papillisisa tehtävissä hän on palvellut sekä Kreetalla että mm. Yhdysvalloissa Southbridgessä.

Hänen monipuolinen kirkollinen työnsä on kattanut mm. toimintaa Kreetan oman arkkihiippakunnan radioasemalla sekä myös Kreetan omassa synodaalisessa komiteassa etenkin juuri bioetiikkaa ja myös mm. kirkko-oikeutta (lakeja) koskevissa asioissa , joita aiheita hän on myös opettanut useissa yliopistoissa kuten esimerkiksi Boston Collegessa, Kreetan yliopistossa, Thessaliassa ja Ateenassa sekä Virossa. Bostonin yliopisto on palkinnut hänet omalla palkinnollaan ja tämä tapahtuma oli harvinainen siksi, että palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa papille ja etenkin ortodoksiselle papille.

Hän on edustanut Konstantinopolin Äitikirkkoa useissa eri tehtävissä eri puolilla maailmaa, Kreikan suurlähetystössä Ankarassa, puhujana ja luennoitsijana monissa metropoleissa niin Kreikassa kuin ulkomailla, kansainvälisissä tieteellisissä, lääketiedettä ja teologiaa käsittelevissä konferensseissa ja symposiumeissa. Hän jäsenenä monissa tieteellisissä ja kirkollisissa organisaatioissa ja järjestöissä sekä julkaisut lukuisia artikkeleja, tutkimuksia ja kirjoja.

EDIT 29.4.2015: Piispa Makarios tule patriarkan siunauksella pitämään huolen itäisen teologian koulutuksesta (Tarton yliopistossa ja Viron kirkon Platon -seminaarissa). Hän jää patriarkaatin piispaksi ja saa palkan Kreetan kirkolta. (tieto välitetty Ortodoksi.netille Tallinnasta metropoliitan kansliasta / Aristarkos Sirviöltä)

Ortodoksi.net
28.4.2015

(Kuvassa oikealla uusi piispa ekumeenisen patriarkka Bartholomeoksen (istumassa) seurassa, kuva © Ekumeeninen patriarkaatti)

Ei kommentteja | Luokka: Kreeta, Konstantinopoli, Kypros, Viro, Yhdysvallat, Turkki, Kreikka

Kommentointimahdollisuutta ei ole.