Torstai, Toukokuu 16, 2013 - 18:06Athos-säätiö muuttaa Hämeenlinnaan

Viime syksynä Suomeen perustetun Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätiön asettuminen Hämeenlinnaan on hiljalleen varmistumassa. Hämeenlinnan kaupunginhallitus hyväksyi 18.3.2013 säätiön ostotarjouksen Lammilla Ronnin kylässä sijaitsevasta kiinteistöstä ja 6.5.2013 vahvisti säätiön kanssa laaditun kauppakirjan ja vuokrasopimuksen. Kaupunginhallituksen päätös saa lainvoiman päätöksen esille panoa seuraavan kahden viikon valitusajan umpeuduttua.

Solmittava kauppa koskee isoa kiinteistöä, joka on aiemmin toiminut kehitysvammaisten kuntoutuskeskuksena. Athos-säätiö ostaa Hämeenlinnan kaupungilta 34 hehtaarin tontin ja Pääjärven kiinteistöpalvelut Oy:ltä sillä olevat rakennukset. Lisäksi säätiö vuokraa Hämeenlinnan kaupungilta tonttia ympäröivän 34 hehtaarin metsäalueen.

Kaikkien Athosvuoren Pyhien Perintösäätiö muuttaa Lammille heti kauppakirjan allekirjoittamisen jälkeen, todennäköisesti kesäkuun alkupäivinä. Säätiön vuokratiloihin muuttaa samassa yhteydessä ortodoksinen kirjakauppa Filokalia, joka lopettaa toimintansa Joensuussa. Säätiön toiminta käynnistyy Lammilla jo tänä kesänä.

Toimintakeskuksellaan säätiö pyrkii tekemään tunnetuksi Athosvuoren kilvoittelijoita ja uskonperintöä järjestämällä seminaareja, kursseja, kokoontumisia ja näyttelyitä. Näihin tapahtumiin on tarkoitus kutsua Athosvuoren munkkeja ja muita kirkollisia henkilöitä, jotka ovat itse kilvoitelleet Athoksella tai eläneet läheisesti sen vaikutuspiirissä. Lisäksi säätiö aikoo järjestää pyhiinvaellusmatkoja Athokselle ja muihin ortodoksisiin luostarikeskuksiin.

Toimintakeskuksen alueelle on tarkoitus perustaa aikanaan myös Athosvuoren hengellisessä ohjauksessa elävät luostarit miehille ja naisille.

Ensimmäinen näyttely toimintakeskuksessa avataan jo juhannukseksi. Se koostuu kuuluisan kreikkalaisen ikonografi Konstantinos Ksenopouloksen 20 ikonista ja 30 maalauksesta, jotka kuvaavat Athoksen tämän ajan kilvoittelijoita lähinnä heidän arkisissa askareissaan. Näyttely jatkuu vuoden loppuun asti ja sen teokset ovat myös myynnissä. Alkusyksyllä pidetään toimintakeskuksen viralliset käyttöönottojuhlallisuudet kaikille avoimen avajaisseminaarin muodossa.

Toimintakeskuksen paikan valinnassa Athos-säätiö päätyi Lammin Ronniin ennen kaikkea alueen rauhallisuuden ja luonnonkauneuden takia. Kiinteistö sijaitsee 6 kilometrin päässä Hämeenlinnaan kuuluvan Lammin keskustasta puhdasvetisen Pääjärven rannalla, joka on Suomen neljänneksi syvin järvi. Vaikka alue lähiympäristöönsä nähden on syrjäinen, se on silti melko lähellä monia maamme suuria kaupunkeja, kuten Helsinkiä, Turkua, Tamperetta, Lahtea ja Hämeenlinnaa. Etuna on myös alueen suuri koko, joka luo hyvät puitteet säätiön tulevaisuuden hankkeiden toteutumiselle.

Toimintakeskuksen sijainnista ja Athos-säätiön toiminnasta löytyy tarkempaa tietoa säätiön internetsivuilta (www.athossaatio.fi).

Ortodoksi.net
16.5.2013

Ei kommentteja | Luokka: Suomi

Kommentointimahdollisuutta ei ole.