Perjantai, Lokakuu 7, 2011 - 14:55Patriarkka Kirillin vierailu Moldovaan jakaa ihmisten mielipiteitä

Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirillin 8.10.2011 alkava vierailu Moldovaan jakaa suuresti paikallisten ihmisten ja eritoten poliitikkojen mielipiteitä Moldovassa.

Osa ihmisistä paheksuu patriarkan vierailua ja osa kiittelee. Tämä johtuu pitkälti siitä, että melko moni moldovalainen haluaisi Moldovan ortodoksisen kirkon eroavan Venäjän kirkon yhteydestä. Nyt maassa on kaksi erillistä moldovalaista kirkkoa, joista toinen kuuluu Venäjän kirkon alaisuuteen ja toinen Romanian ortodoksisen kirkon alaisuuteen.

Moldovan pääministeri Vlad Filat on sitä mieltä, että tämä on tärkeä vierailu ja hän suhtautuu siihen vakavasti ja tekee kaikkensa vierailun järjestelyjen onnistumiseksi. Moldovan pääministeri on neuvotellut kahtia jakautuneen valtionsa yhdistämiseksi. Hän tapasi viime viikolla Moldovasta 20 vuotta sitten irtautuneen Transnistrian johtajan Igor Smirnovin Saksassa. Transnistria on myös yksi niistä suurista asioista, jotka vaikeuttavat kirkon asemaa Moldovassa.

Toisella äärilaidalla on kommunistisen puolueen johtaja Vladimir Voronin, jonka mukaan on kunnia-asia ja merkki kunnioituksesta saada patriarkka vieraaksi Moldovaan. Toista ääripäätä edustaa taasen Kansallisen liberaalipuolueen Vitalia Pavlichenko, joka sanoi, että hänen puolueensa järkähtämättömästi vastustaa patriarkan vierailua ja avoimesti kannattaa ajatusta Moldovan kirkon eroamisesta venäläisestä Moldavian metropoliittakunnasta.

Monet uskovat, että patriarkan vierailulla on poliittiset tarkoitusperät. Liberaali Vadim Cojocaru sanoo, että on valitettavaa, kun kirkon edustajat osallistuvat poliittiseen elämään. Hänen mielestään tällainen vierailu ei ole toivottava, vierailu tulisi tehdä ilman politiikkaa. Haastattelut on jukaistu “Komsomolskaja Pravdassa”.

Ortodoksi.net
7.10.2011

Ei kommentteja | Luokka: Moldova, Romania, Venäjä

Kommentointimahdollisuutta ei ole.