Tiistai, Maaliskuu 29, 2011 - 10:18Jerusalemin patriarkka Ukrainasta: ”Pyrimme yhtenäisyyteen”

Äskettäin Suomessakin vieraillut Jerusalemin patriarkka Theofilos puhui 28.3.2011 kansainvälisessä konferenssissa maailman uskonnoista ja niiden suhteesta kansalaisyhteiskuntien vihaan ja ääriliikkeisiin, kirjoittaa Romfea.gr internet-sivuillaan..

Hän käsitteli puheessaan myös Ukrainan kirkon tilannetta ja sanoi: ”Tiedostamme ongelmat Ukrainan ortodoksisessa kirkossa ja Ukrainan uskonnollisen kansan keskuudessa.”

”Pyrimme paitsi Ukrainan kirkon yhtenäisyyteen, niin yhtenäisyyteen ortodoksisuudessa yleensä. Yhtenäisyys on erittäin tärkeää Ukrainan kirkossa, mutta se on erittäin tärkeää myös kaikissa ortodoksisissa kirkoissa,” Theofilos lisäsi.

Patriarkka Theofilos kertoi Komersant-sanomalehdelle, että ongelmien ratkaisemiseksi Ukrainan kirkon piispojen on ensin sovittava keskenään riitansa sen sijaan, että hakevat apua ekumeeniselta patriarkka Bartholomeokselta tähän asiaan.

Kun häntä pyydettiin arvioimaan tilannetta Ukrainassa, jossa on kolme ortodoksista patriarkkaa, Jerusalemin patriarkka Theofilos sanoi: ”Kirkon jakaantuminen on historiassa aina olemassa, joten ilmiö ei ole harvinainen Ukrainassa. Uskon, että rakkauden henki Kristuksessa on ongelmien ratkaisu. Mutta meidän on löydettävä yhteinen kieli ja halukkuutta osallistua vuoropuheluun.”

Kysymykseen ekumeenisen patriarkan pyytämisestä toistuvasti apuun ratkaisemaan Ukrainan kirkon ongelmat, Jerusalemin patriarkka sanoi: ”Ekumeeninen patriarkka – eikä myöskään roomalaiskatolinen paavi – voi määrätä kaikkia kristittyjä ympäri maailmaa. Ekumeenisella patriarkalla on enemmän koordinoiva rooli, hän on yhtenäisyyden ja ortodoksisen kirkon symboli.”

Patriarkka Theofilos totesi vielä: ”Ekumeenisella patriarkalla on oikeus kutsua yleisortodoksinen kokous, jossa nämä ongelmat voidaan ratkaista. Mutta toistan jälleen kerran, että meidän on löydettävä yhteinen kieli keskenämme.”

Kysymykseen tällaisen kokouksen mahdollisesta koollekutsumisesta patriarkka totesi: ”Tärkein tavoite on selvittää hallinnolliset ongelmat ortodoksisten paikalliskirkkojen välillä, koska ortodoksisella kirkolla on monia haasteita modernissa maailmassa. Voimme nähdä, että monilla ortodoksisilla kirkoilla on kriisejä ja ne eivät voi täyttää näitä vaatimuksia”.

Lopuksi Jerusalemin patriarkka Theofilos totesi: ”Uskon, että ortodoksinen kirkko tulee vastaamaan kaikkiin haasteisiin muuttuvassa nykymaailmassa. Mutta meidän tulee ensin ratkaista sisäiset asiamme ja tulla avoimemmiksi nykyaikaisessa yhteiskunnassa.”

Ortodoksi.net
29.3.2011

(Valokuva/Photo: Hannu Pyykkönen - Jerusalemin patriarkka Suomessa. Kuvassa yhdessä suomenkielisen uutisen kirjoittajan kanssa)

Kts. -> Romfea.gr: Πατριάρχης Ιεροσολύμων “Αγωνιζόμαστε για την ενότητα της Ορθοδοξίας”

Ei kommentteja | Luokka: Ortodoksinen maailma, Ukraina, Palestiina

Kommentointimahdollisuutta ei ole.