Torstai, Heinäkuu 10, 2008 - 22:08Strasbourgin Euroopan ihmisoikeustuomioistuin tunnustaa Ekumeenisen patriarkaatin oikeudellisen aseman ja paheksuu Turkin toimia

(Istanbul – AsiaNews) Yksimielisellä päätöksellä (seitsemällä äänellä seitsemästä, huomioiden myös se, että yksi osallistuja oli Turkista) Strasbourgissa sijaitseva Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on tuominnut Turkin sopimattomat toimet sen ottaessa haltuun Marmaramerellä Prinkipon eli Büyükadan saarella sijaitsevan patriarkaatin orpokodin.

Oikeuden päätös takaa ekumeenisen patriarkaatin muutoksenhaun mukaisesti patriarkaatin omistusoikeuden orpokotiin. Tämä muutoksenhaku oli ensimmäinen laatuaan, minkä ekumeeninen patriarkaatti on tehnyt tämän kaltaisista asioista Euroopan ihmisoikeustuomioistuimelle.

Sen lisäksi tässä erityisessä tapauksessa tämä tuomiolla on erittäin suuri merkitys, koska sen kautta tunnustetaan nyt myös kansainvälisesti Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin oikeudellinen asema, joka on tähän saakka kielletty Turkin hallituksen toimesta.

Uskonnollisia vähemmistöjä ei ole Turkissa tunnustettu ns. oikeushenkilöiksi ja siksi ne eivät ole voineet omistaa omaa omaisuuttaan. Tällä oikeuden päätöksellä patriarkaatti ei vain voi omistaa omaisuutta Turkissa vaan sen oikeudet ovat nyt turvatut Strasbourgin tuomioistuimen päätöksellä ja Turkki on mukana myös tämän tuomioistuimen toiminnassa. Oikeuden päätös oli myös vastaus niille ihmisille Turkissa, jotka jatkuvasti ovat kieltäneet Konstantinopolin patriarkaatin historiallisen ja hengellisen roolin, jonka kansainvälinen yhteisö on aina tunnustanut.

Eurooppalaisissa piireissä on korostettu, että tämän tuomion soveltaminen Turkissa on nyt osa sitä testiä, jolla maa voi osoittaa demokraattista kehitystään ennen EU:iin liittymistään. Matkallaan kohti Euroopan yhdentymistä Turkki on käymässä läpi vaikeaa ajanjaksoa, kun se yrittää löytää paikkansa eurooppalaisessa demokratiassa, mutta samalla sillä on vaikeuksia soveltaa tätä mallia oman maansa rajojen sisäpuolella.

Saman oikeuden päätöksen yhteydessä Strasbourgin tuomioistuin tuomitsi vuoden 1934 lain uskonnollisista säätiöistä, joka suosi Turkin viranomaisten toimia uskonnollisten vähemmistöjen omaisuuden takavarikoissa, pitkäaikaisissa vainoamisissa ja pakotteissa poistua maasta.

Uusi, Turkin parlamentissa helmikuussa hyväksytty laki uskonnollisista säätiöistä johti parannuksiin, mutta sen toimeenpanon on estänyt maan perustuslaillinen tuomioistuin, jossa oppositio, (kemalistinen) CHP ja (ultranationalistinen) MHP, syyttävät lakia ristiriitaiseksi perustuslain kanssa. Heidän mukaansa uusi laki heikentää kansallisia etuja.

On syytä myös huomioida, että ekumeenisen patriarkaatin tekemää muutoksenhakuanomusta oli puolustamassa oikeudessa oikeusoppineiden ryhmä, joka koostui sekä kreikkalaisista että turkkilaisista jäsenistä, sen tosiasian vahvistuksena, että aktiivisten kansalaisten yhteistyö ilman rajoja takaa ihmisoikeudet ja vähemmistöjen oikeudet. Nämä oikeudet eivät ole vain kansallisia kysymyksiä. Kaikessa ikään kuin todetaan: tarvitaan ihmisten hyvää tahtoa ilman ennakkoluuloja.

Ortodoksi.net

Katso aiheeseen liittyviä aikaisempia Ortodoksi.netin uutisia:
-> Euroopan parlamentin selonteko ekumeenisesta patriarkaatista ja muista ei-islamilaisista vähemmistöistä Turkissa
-> Patriarkka Bartolomeos maailman vaikutusvaltaisimpia
-> EU-puheenjohtaja vierailulla ekumeenisessa patriarkaatissa
-> Olli Rehn haluaa Turkkiin uskonnonvapautta

Ei kommentteja | Luokka: Ortodoksinen maailma, Turkki

Kommentointimahdollisuutta ei ole.