Perjantai, Elokuu 21, 2015 - 7:48Ortodoksiset kirkkopäivät Lappeenrannassa 28.-30. elokuuta


Suomen ortodoksisen kirkon suurtapahtumassa pohditaan lähimmäisyyttä ja diakoniaa myös kansainvälisessä mittakaavassa.

Suomen ortodoksisessa kirkossa viiden vuoden välein järjestettävät kirkkopäivät vietetään tänä vuonna Helsingin hiippakuntaan kuuluvassa Lappeenrannassa. Linnoituksen alueelle sijoittuvan tapahtuman teemana on “Ihmisten kirkko”.

Viikonlopun ohjelmakokonaisuus on rakennettu yhteisten jumalanpalvelusten sekä lähimmäisyyden, vapaaehtoisen auttamisen ja diakonian ympärille.

Tapahtumassa juhlistetaan myös Suomen vanhinta ortodoksista kirkkoa. Lappeenrannassa sijaitseva Jumalansynnyttäjän suojeluksen juhlalle pyhitetty kirkko täyttää tänä vuonna 230 vuotta.

Kirkkopäivien teemaa lähestytään tapahtumassa sekä suomalaisesta että kansainvälisestä näkökulmasta. Kansainväliset vieraat saapuvat Venäjältä, Burundista, Etiopiasta ja Keniasta.

Piispa Innocentios (Burundi) toimii kolmen maan alueelle jakaantuvan Ruandan ja Burundin hiippakunnan johdossa. Hän puhuu lauantaina kello 9-10 otsikolla Kirkko ja sovinnon rakentaminen Ruandassa ja Burundissa.

Gennet Mengistu (Etiopia) on köyhyyden kitkemisen ja tasa-arvon edelläkävijöitä Etiopiassa. Tämän voimanaisen perustama Maedot-järjestö edistää maassa naisten ja lasten hyvinvointia ja taloudellisia ihmisoikeuksia. Gennet Mengistu ja tasa-arvovaltuutettu Pirkko Mäkinen keskustelevat lauantaina kello 15-16 otsikolla Mitä on hyvä elämä? Näkökulmia Etiopiasta ja Suomesta.

Evangelos Thiani (Kenia) on teologi ja kehitysmaatutkimuksen jatko-opiskelija. Hän tutkii ortodoksisen kirkon historiaa Keniassa.

Viipurin piispa Ignati vastaa Venäjän ortodoksisen kirkon nuorisotyöstä. Hän puhuu lauantaina kello 15 otsikolla Missio nuorten parissa.

Kirkkopäivävieraat toivottaa tervetulleeksi Helsingin ortodoksisen hiippakunnan piispa, metropoliitta Ambrosius. Hän puhuu lauantaina kello 11.30 alkavan ristisaaton yhteydessä ja toimittaa myös liturgian sunnuntaina kello 9.

Tapahtuman kohtaamispaikkakeskusteluissa pohditaan lähimmäisyyden ja diakonian lisäksi myös kirkon tradition ja inspiraation suhdetta, hengen ja mielen terveyttä sekä pappien puolisoiden eli ns. maatuskoiden roolia nykyajassa.

Muu ohjelma koostuu kaikenikäisille kävijöille suunnatuista työpajoista (lego-, ikonimaalaus-, käspaikka- ja kirkkolaulutyöpajat) ja konserteista sekä basaarista, jossa esittäytyvät kirkollisten järjestöjen lisäksi sekä Valamon että Lintulan luostarit ja ortodoksiseen kulttuuriin perehtyneet käsityöläiset. Lauantain Kulmakivi-konsertissa esiintyy Jukka Poika.

Kirkkopäivät toteutetaan Suomen ortodoksisen kirkon, Lappeenrannan ortodoksisen seurakunnan ja kirkollisten järjestöjen yhteistyönä. Mukana ovat esimerkiksi Ortodoksisten Nuorten Liitto ONL ry, Pyhän Sergein ja Hermanin Veljeskunta PSHV ry ja Filantropia ry.

Katso myös:

* Kirkkopäiväsivusto: http://www.ortodoksisetkirkkopaivat.fi/
* Kirkkopäivien koko ohjelma: http://www.ortodoksisetkirkkopaivat.fi/ohjelma/
* Suomen ortodoksinen kirkko: http://www.ort.fi/

(Kuva © Kirkkopäivät, Lasten rakentama / askartelema ortodoksinen kirkko Vuoksen rannalla.)

Ei kommentteja | Luokka: järjestöt, Suomen ortodoksinen kirkko, diakonia, Tapahtumat, Juhlat, Suomi

Perjantai, Toukokuu 29, 2015 - 14:07Venäjällä kunnioitetaan isä Aleksandr Menin syntymän 80-vuotisjuhlavuotta

Vuoden alussa 2015 tuli kuluneeksi 80 vuotta isä Aleksandr Menin syntymästä.

Isä Alexandr Vladimirovitš Men (Александр Владимирович Мень) (20. tammikuuta 1935 – 9. syyskuuta 1990) oli venäläinen ortodoksinen teologi, Raamatun, teologian ja kristinuskon historian tutkija, pappi ja kirjailija, “intellektuellien apostoli”. Tuntematon mies tappoi hänet kirveellä varhain sunnuntaiaamuna, 9. syyskuuta 1990 hänen kotikylässään Semkhozissa Venäjällä.

Moskovassa ja Moskovan alueella on kuluneen vuoden aikana muisteltu erilaisissa tapahtumissa maailmanmaineeseen kohonneen isä Aleksandrin muistoa.

Mm. moskovalaisessa Dubravan-konserttikeskuksessa pidettiin muistokonsertti, jossa oli mukana paljon ihmisiä, jotka henkilökohtaisesti tunsivat isä Aleksandrin.

Moskovassa Venäjän valtiollinen ulkomaisen kirjallisuuden kirjasto jakoi lisäksi vuoden alussa isä Aleksandr Menin kunniaksi nimetyn palkinnon. Tänä vuonna sen sai venäläinen ihmisoikeuksien puolustaja Mihail Fedotov. Palkinto on perustettu 1995 ja sitä on sittemmin myönnetty sekä Saksassa että Venäjällä.

Tämän vuoden syyskuussa tulee kuluneeksi 25 vuotta tämän papin, älymystön apostoliksikin kutsutun, isä Aleksandrin murhasta.

Kreikkalainen uutistoimisto Romfea.gr kertoo sivuillaan, että Venäjällä julkaistaan myös isä Aleksadrin kirjoista ns. kootut teokset Moskovan patriarkaatin toimesta. Ensimmäinen nide ilmestyy hänen kuolinkuukautensa, syyskuun, tienoilla 2015.

Hän oli ensimmäinen pappi, joka Neuvostoliiton vallan aikana saarnasi maan televisiossa. Isä Aleksandrin kirjojen kokonaislevikiksi on laskettu noin 7 miljoonaa kirjaa, jotka ovat levinneet 16 erikielisenä käännöksenä laajalle eri puolille maailmaa. Hänen artikkelejaan on lisäksi käännetty 40 eri kielelle.

Suomeksi häneltä on julkaisu ainakin kaksi kirjaa: Ihmisen poika ja Apostolit, joista jälkimmäinen on esitelty Ortodoksi.netin sivuilla.

Ortodoksi.net
29.5.2015

(Kuvassa Isä Aleksandr Men. Kuvan käyttöoikeus Ortodoksi.netin sivuille saatu Suomen lähetysseuralta.)

Ks. Ortodoksi.net: Aleksandr Men
Ks. Ortodoksi.net: Apostolit (kirja)

Ei kommentteja | Luokka: Moskovan patriarkaatti, Venäjä

Sunnuntai, Toukokuu 3, 2015 - 8:33Puroniemessä ortodoksialeiri aikuisille 5.-7.6.2015


Rautalammilla Puroniemen ystävät ry:n omistamassa ortodoksisessa leirikeskuksessa järjestetään kesäkuun alussa 5. - 7.6.2015 ortodoksialeiri aikuisille.

Leirillä on mahdollisuus oppia ortodoksisuutta eläen, kuunnellen ja kysellen. Opettajina toimivat eläkkeellä oleva entinen PSHV:n toiminnanjohtaja, isä Leo Tuutti sekä eläkkeellä oleva rovasti, TM, isä Raimo Sissonen.

Puroniemen ystävät ry toivottaa tervetulleiksi leirille kaikki, niin katekumeenit, tiedonhaluiset kuin myös ortodoksisuudesta kiinnostuneet. Leirille osallistuminen ei edellytä kirkon jäsenyyttä, vaan sinne voivat tulla kaikki halukkaat.

Puroniemen leirikeskus  tarjoaa mukavat puitteet leirille. Majoitus-, ruokailu-, kokoontumis- ja huoltotilojen lisäksi Korpijärven rannalla sijaitsevassa leirikeskuksessa on tarjolla ihana luonto, oma ortodoksinen tšasouna, puulämmitteinen rantasauna ja tietysti leirinuotiot, jossa päivällä opittua ja kuultua voi syventää lisää mukavassa seurassa ja solmia uusia tuttavuuksia ja ystävyyssuhteita. Perille leirikeskukseen pääsee helposti omalla autolla. Mikäli tarvitsee kuljetuksen esim. Rautalammilta tai Suonenjoelta, kannattaa kysellä asiaa yhdistyksen toimihenkilöiltä.

Leirimaksu, joka pitää sisällään täyden ylöspidon, on 90 euroa. Huojennusta leirimaksuun saavat opiskelijat ja työttömät, joilta maksu on 50 euroa. Maksuun kannattaa myös kysyä mahdollista avustusta omalta seurakunnaltaan.

Leiristä voi kysellä lisätietoja joko sähköpostilla tai puhelimitse yhdistyksen toimihenkilöiltä.

* sähköposti: puroniemen.tuki@gmail.com

* kotisivut: www.puroniemi.net

* puhelinyhteys / puheenjohtaja: 044 320 1147 (Mirja) tai sihteeri: 044 363 8380 (Erja)

* postiosoite: Puroniemen leirikeskus, Kerkonkoskentie 608, 77700 Rautalampi

Ortodoksi.net
3.5.2015

(Kuvassa Puronimen leirikeskuksen päärakennus, kuva © Ortodoksi.net)

(Jos käytät paikan löytämiseen autosi navigaattoria, siihen voit laittaa osoitteen [Kerkonkoskentie 608, Rautalampi] lisäksi tai sen sijasta myös paikan koordinaatit, jotka ovat: 62° 40′ 04″ N / 26° 44′ 08″ E tai toisella tavalla kirjoitettuina: 62.667778, 26.735556)

Ei kommentteja | Luokka: järjestöt, opetus, Tapahtumat, Suomi

Keskiviikko, Huhtikuu 29, 2015 - 13:06Myös ortodoksinen kirkko auttaa Nepalin uhreja


Kansainvälinen ortodoksinen humanitäärinen avustusjärjestö IOCC (International Orthodox Christian Charities) on mukana avustustyössä, jota suunnataan tuhoisan, lähes 8 richterin maanjäristyksen ja sen jälkeisten jälkijäristysten uhreille Nepaliin.

IOCC on kansainvälisen humanitääristen avustusjärjestöjen allianssin ACT:n jäsen ja se työskentelee saadakseen apua ja helpotusta eri puolilla maailmaa oleville ihmisille uskontokunnasta tai muista etnisistä tai kansallisista taustoista välittämättä.

Apua voi tarjota joko suoraan IOCC:n kautta lahjoittamalla IOCC:n sivuilla olevalle  (ks. alla oleva linkki) tilille sopivaksi katsomansa summan tai ohjaamalla avun jonkun muun suomalaisen avustusjärjestön kautta.

IOCC toimii Yhdysvalloista käsin ja se toimii virallisena avustusjärjestönä Yhdysvaltojen kanonisten ortodoksisten piispojen yleiskokouksen alaisena. IOCC on tähän mennessä toimittanut hätä- ja kehitysapuaan yli puolen miljardin dollarin edestä yli 50 maahan vuodesta 1992 lähtien.

Ortodoksi.net
29.4.2015

(Kuva Nepalin maanjäristysalueelta, kuva IOCC:n sivuilta)

Ks. IOCC: IOCC Responds To Victims Of Deadly Earthquake In Nepal

Ei kommentteja | Luokka: järjestöt, diakonia, Yhdysvallat, Amerikka

Tiistai, Huhtikuu 28, 2015 - 19:20Ekumeeninen patriarkaatti oikaisi väärien tietojen levittäjiä

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti oikaisi kommunikeallaan sosiaalisessa mediassa, blogeissa ja muualla Internetissä vääriä tietoja levitelleitä asioista, jotka koskivat Chambésyssa Geneven lähistöllä Sveitsissä äskettäin tehtyjä valmisteluja vuonna 2016 kokoontuvalle yleisortodoksiselle synodille (kirkolliskokoukselle).

Konstantinopolin mukaan julkisuuteen on julkaistu epätarkkoja ja harhaanjohtavia huhuihin perustuvia tietoja tästä työstä ja sen aikaansaannoksista, valmistelevista asiakirjoista ja niiden sisällöstä sekä päätöksien perusteista.

Erityisesti tällaiset julkisuudessa olleet ja huhuihin perustuneet puheet ovat kohdistuneet Pergamonin metropoliitta Johannekseen (Zizioulas), jonka suuhun on laitettu hänen itsensä kertoman mukaan vääriä ja virheellisiä sanoja. Yhtenä huhujen levittäjänä ekumeenisen patriarkaatin kommunikeassa on mainittu kreikkalainen Romfea.gr -sivusto, jota patriarkaatti uhkailee jopa mahdollisilla oikeustoimilla ja kehottaa sivustoa poistamaan virheelliset tiedot sivuiltaan. Yleisortodoksisen synodin valmistelutyötä johtanut Pergamonin metropoliitta Johannes (Zizioulas) on suivaantunut näistä lausuntojensa ja sanojensa vääristelyssä julkisuudessa.

Konstantinopolin ekumeeninen patriarkaatti on julkaisut sivuillaan kreikankielisen kommunikean aiheesta 25.4.2015. Kommunikeassa patriarkaatti ehdottomasti kieltää vääränlaisen informaation ja huhujen perässä juoksemisen ja niiden perusteella uutisoimisen. Aiheesta keroi julkisuuteen kreikkalainen uutistoimisto Amen.gr.

Kommunikean ovat allekirjoittaneet Konstantinopolin ekumeenisen patriarkaatin edustajan lisäksi kaikkiaan kolmentoista muun ortodoksisen paikalliskirkon edustajat, mukaan lukien neljän ns. vanhan patriarkaatin (mukana myös Antiokia) ja viiden ns. uuden patriarkaatin (mukana myös Moskova) edustajat sekä viiden muun autokefaalisen kirkon (mukana myös Tsekki ja Slovakia) edustajat.

Ortodoksi.net
28.4.2015

Ks. Ekumeeninen patriarkaatti: Aνακοινωθὲν

Ei kommentteja | Luokka: Konstantinopoli, Antiokian patriarkaatti, Ortodoksinen maailma, Jerusalemin patriarkaatti, Georgian patriarkaatti, Bulgarian patriarkaatti, Serbian ortodoksinen patriarkaatti, Moskovan patriarkaatti, Georgia, Kypros, Turkki, Romania, Kreikka, Puola, Serbia, Sveitsi, Tsekki ja Slovakia, Venäjä