Yhteinen aika Jeesuksen rukoukselle

Keskiviikko, Joulukuu17, 2008 / Äiti Kristoduli

Vanhus Porfyrios, nyt jo edesmennyt tunnettu kreikkalainen hengellinen isä, oli säätänyt hengellisille lapsilleen yhteisen ajan Jeesuksen rukouksen lausumiseen, kohtaamisen rukouksessa, kuten hän sanoi. Tästä tuli mieleeni, että mekin voisimme täällä Suomessa sopia jostakin ajasta, jolloin mahdollisimman moni rukoilisi Jeesuksen rukousta. Tällöin kohtaamme rukouksessa, ja eri puolilta maata ja ulkomailtakin kohoava Jeesuksen rukouksen kietoo sisäänsä myös ne, jotka eivät itse rukoile, kuten isä Porfyrios sanoi. Myös tietoisuus siitä, että muutkin rukoilevat tuona aikana, vahvistaa yksityistä rukoilijaa. Silloin ne, joilla on siihen tilaisuus, syventyisivät Jeesuksen rukoukseen ja muut, jotka eivät voi paneutua siihen sinä aikana, voivat kuitenkin muistaa ajan ja lausua rukousta mielessään joitakin kertoja olivatpa missä tahansa. Jeesuksen rukoukseenhan ei tarvita rukouskirjaa eikä se ole paikasta kiinni.

Mikä aika olisi paras? Kysymykseen tulevat lähinnä ajat klo 19-20, 20-21, 21-22. Jos ei ehdi rukoilla koko tuntia, niin kuitenkin jonkin aikaa. Odotan kommentteja.

Äiti Kristoduli

Luokka Jeesuksen rukous

15 kommenttia

 1. mt

  Kaikki nuo ajat ovat minusta hyviä, parhaat ehkä 19-20 tai 20-21. Yhteinen rukousaika on todella lämmittävä ajatus!

 2. Päivi

  Hienolta kuullostaa tämä ajatus. Ehdottaisin klo 19-20. Rauhallista Joulun aikaa!

 3. Anne

  Hei! mietin tuota aikaa ja kallistun tuolle 19-20 ajalle hieman itsekkäästä syystä,oma mutta vireys tilani on vielä aika hyvä tuohon aikaa.

 4. ON/ylläpito

  Ylläpito välittää tänne seuraavan äiti Kristodulin viestin Ortodoksi.netin foorumilta kaikille niille tiedoksi, jotka eivät osallistu keskusteluun foorumissa:

  Yhteistä Jeesuksen rukous-aikaa klo 21-22 on kannatettu, joten koettakaamme tästedes omistaa se aika tai ainakin osa siitä Jeesuksen rukoukselle. Jeesuksen rukous muuttaa maailmaa…

  äiti Kristoduli

 5. sirpamaria

  Mikä suloinen ajatus :D
  ..siis tulen mukaan 23min päästä…

 6. l

  minulle sopii hyvin tuo aika, se on muutenkin iltarukoukseni aika ja on ihana ajatella että muutkin ovat mukana siinä.
  toisaalta, eihän rukous ole aikaan sidottu, eihän.

 7. Kr.

  Kiitos, äiti Kristoduli!
  Suunnattoman kiva ajatus!
  Kaikki ajat käyvät.

 8. Tarja

  Minusta paras mahdollinen aika olisi 21-22. Työvuorot ja muut kotipuuhat on jo suurinpiirtein ohi. (Yövuoro on asia erikseen, silloin voi mietiskillä itsekseen sen minkä ehtii)Ihana, tärkeä ja lämmittävä ajatus. KIITOS!

 9. Arkudaki

  Hyvä äiti Kristoduli,

  Kirjoittaisitko joskus siitä, mikä on elämän tarkoitus. Ja siitä, miten taistella masennusta ja merkityksettömyyden tunnetta vastaan.

  Kuvittelen, että elämän tarkoitus täytyy olla ilo ja rakkaus, koska Jumala tuskin haluaa antaa meille vähempää, ja ainakin silloin, kun itse rakastaa, ei halua mitään niin hartaasti, kuin että se, jota rakastaa, olisi taivaallisen iloinen, hymyilisi ja nauraisi ja että hän tietäisi, että rakastan häntä kaikesta sydämestäni ja että hän myös rakastaisi minua eli että tuottaisin hänelle iloa ja onnea enkä olisi hänelle rasite tai tuskan tai surun aihe. Mutta silloin kun olen masentunut niin kuin nyt, en vain löydä voimaa tehdä hyvää, reagoida hyvyydellä, sanoa kauniisti ja tunnen olevani lähimmäisilleni ja Jumalalle vain rasite ja surun aihe. Ja siitä voimattomuuden ja merkityksettömyyden kiertokulusta on niin vaikea irtautua. Kyllä tiedän, että Jumala rakastaa minua ja kyllä minä rakastan myös Jumalaa, ja kyllä se auttaa ja lohduttaa valtavasti (ja tottakai Jumala toimii myös lukemattomien ihmisten ja asioiden kautta, niin kuin nyt tämän blogin), mutta sittenkin ajatus “Jumala rakastaa sinua” tuntuu joskus niin abstraktilta (no, se varmaan on ihmisen rajallisuuden aiheuttamaa sokeutta. Mutta olen viime päivinä lukenut Jeesuksen rukousta yksin kotona ja tuntuu, että masennus vain syvenee. Ja viimeinen asia, mitä tällä haluan, on pahoittaa kenenkään mieltä. Sanon tämän vain siksi, että ihan varmasti on olemassa apu ja tie, mutta minulla ne ovat nyt vain hetkeksi hukassa!) enkä voi ymmärtää sitä, että Jumala ihan oikeasti rakastaa minua silloin kun olen surkea, kurja ja joskus niin nyrpeäkin Jumalan ikoni. Haluaisin tuottaa hänelle iloa… Mutta onko se vastaus sitten siinä, että hän yksinkertaisesti vain rakastaa minua ja siksi ottaa kiinni siitä tuskastani jonka kokee omanaan; että hänen rakkautensa ja tuskansa on samanlainen kuin se rakkaus ja hellyys ja tuska ja hyvä tahto jota voi kokea silloin, kun sellainen ihminen, joka itselle on maailman rakkain, on onneton ja epätoivoinen?
  Ja jos vielä voisin kysyä yhden kysymyksen: mikä on persoonallisen rakkauden merkitys maailmassa? Koska minua ahdistaa se ajatus, että suhteessa esimerkiksi opettajavahhusten rakkauteen ja siihen korkeimpaan rakkauteen, josta Jeesuksen rukouskin on tavallaan merkkinä ja johon sen avulla pyritään, henkilökohtainen rakkaus johonkin yhteen ihmiseen tuntuisi olevan auttamatta alempaa tai arvottomampaa. Vai onko se sittenkin niin, että rakkaus on aina Jumalan lahja, jonka Jumala on antanut vähän niin kuin talentin, joka on jokaisen kohdalla vähän erilainen ja omanlainen ja jolle on tärkeää olla uskollinen ja kantaa se ja pitää siitä huoli kuin Jumalan suurimmasta lahjasta vertaamatta sitä toisten lahjoihin? Pelkään, etten ole ilmaissut ajatuksiani edes auttavan ymmärrettävästi ja pelkään myös, ettei tämä ole yhtään oikea paikka niille.
  Mutta, päätin nyt kuitenkin kolkuttaa… (-:

 10. Arkudaki

  No niin, haluaisin pyytää anteeksi eilistä valitustani. Kyllä se on niin, että sitä on alakuloinen ja masentunut Jeesuksen rukouksesta huolimatta mieluummin kuin millään tavalla sen takia. Kyllä se aina rauhoittaa mielen ja lohduttaa. Toisaalta huomasin itse joulupyhinä, että tottumattomalle tuntikaupalla sen lukeminen ja siihen keskittyminen on vähän niin kuin yritys juosta maraton silloin kun vasta on juuri ja juuri toisinaan harrastanut laiskaa hölkkäilyä. Ja ehkä vähän suhtauduin siihen kuin automaattiin, unohtaen ja vähätellen sitä, että myös muun elämän pitäisi olla arvollista ja kaunista, tehdä sille hyvä ympäristö.
  Ja rakkausteemasta – siitä taitaa olla kovin vaikea ja ehkä mahdoton ja tarpeetontakin vaatia jotakin helppoa yleispätevää vastausta. Onhan se sentään mysteeri.
  Mutta joka tapauksesa, kiitos näistä sivuista!

 11. nallekarhu

  Sinulle Arkudaki haluan kertoa, etta itse tanaan katsoin ortodoksista kirkonmenoa Kreikan televisoista. Minakin olen ollut masentunut monista syista johtuen, ja niin olin myos aamulla. Kun aloin toistella Jeesuksen nimea, oloni parani hetkessa, Jeesuksen rukous toimi siis oikeissa puitteissa heti. Kun olen toistellut sita omassa vuoteessani iltaisin, tuntuu silta kuin se ei auttaisi. Tanaan kuitenkin vaikuttaa kuin masentuneisuuteni olisi poissa, odotan innolla huomista.

 12. Arkudaki

  Hyvä Nallekarhu!
  Kiitos viestistä. Hauskaa, että voit paremmin, niin on käynyt minullekin (-:
  Kaikkea hyvää sinne!

 13. Lumi

  Minäkin olen toistellut Jeesuksen rukousta pitkin päivää.Kaikkien huolieni keskellä se on turvani. Kun en näe rukousvastauksia, mieleni valtaa suuri ahdistus ja usko horjuu. Mutta tämä rukous vahvistaa uskoani ja lujaa luottamusta siihen, että rukoukseni läheisteni puolesta tulee kuulluksi.

 14. Konstantina

  Rukouksesta.Mita myohasenpi aika sen parenpi.Itse rukoilen paivallakin kun tulee monta kertaa mieleen kaikenlaisia,ei pelkastaan omalla kohdalla vaan koko maailman puolesta.Aiti Kristodulli on fantastinen aiti.Suomessa kaydessani puhuin hanen kanssaan puhelimen kautta ja toivon,etta tapaan hanet piakkoin

 15. Konstantina

  Rukouksesta viela.Vuosia sitten minulla oli henk.kohtainen ongelma ja voin puhtaalla omallatunnolla sanoa,etta rukoukseni kuuli Suuri Jeesus.Tanaan on kaikki ok.KIITOS HANELLE ja Panajitsalle

Äiti Kristoduli

Äiti Kristoduli on Lintulan luostarin nunna. Hän on viettänyt elämästään 27 vuotta ensin luostarissa Kreikassa ja vuodesta 2001 Suomessa. Äiti Kristoduli on julkaissut useita ortodoksisuutta käsitteleviä kirjoja.

Ortodoksi.net