Jeesuksen rukous ja pelastus

Tiistai, Joulukuu9, 2008 / Äiti Kristoduli

Arkkipiispa Paavali kirjoitti vielä pappismunkkina ollessaan Jeesuksen rukouksen suhteesta ihmisen pelastumiseen vuoden 1952 Aamun Koiton numerossa 21 seuraavasti:

— Niin sinäkin, Jeesuksen rukouksen harrastaja, alat kohta havaita itsessäsi parantumisen merkkejä. Sinä huomaat, että entistä suuremmalla halulla asetut rukoilemaan. Huomaat, että sinussa on entistä enemmän voimaa pidättää kielesi lausumasta pahaa tai turhaa. Pahat ajatukset, jota et ennen kyennyt karkottamaan tajunnastasi, nyt häviävät heti, kun alat kutsua avuksesi Jeesuksen nimeä.— Sinä pakenet elämän korskaa ja hälyä voidaksesi yhä enemmän hiljentyä sydämen rukoukseen. Ja ihmeeksesi huomaat, että niistä pahoista tai turhista tottumuksista, josta ennen et ajatellutkaan voivasi päästä koskaan eroon, nyt ikään kun vaivatta vieraannut. Kirkossa seistessäsi ajatuksesi harhailivat ennen kaikissa maailman asioissa ja sinä kärsimättömästi odotit jumalanpalveluksen päättymistä. Mutta nyt toistaessasi sydämessäsi Jeesuksen rukousta ja saaden jumalanpalveluksen veisuista ja rukouksista ikään öljyä tuohon sydämessäsi tuikkivaan rukouksen liekkiin sinusta tuntuu kuin jumalanpalvelukset olisivat tulleet liiankin lyhyiksi. Ja kaikki tuo ei ole lähtöisin sinusta, vaan se on Kristus-viinipuusta virtaavaa elämännestettä. — Tämä on pelastusta, ei muodollista vanhurskaaksi julistamista, vaan todellista vanhan ihmisen poispanemista tekoineen ja himoineen ja uuteen hengelliseen ihmiseen pukeutumista. Tässä todella tapahtuu, että jokainen, joka huutaa avuksi Herran nimeä pelastuu.

Jeesuksen rukous muuttaa meitä ja antaa meille voimaa rakkauden tekoihin.

Jeesuksen rukouksen vaikutus käytännön elämässä

Eräs henkilö kertoi rukouksen vaikutuksesta. Hän matkusti näinä päivinä Helsingin metrossa ja osui keskelle kikattavaa tyttölaumaa. Seuraavalla pysäkillä kyytiin nousi vahvasti humaltunut mies, jonka kielenkäyttö oli sen mukaista. Tuo henkilö alkoi mielessään toistella Jeesuksen rukousta edes katsomatta häirikköihin. Ja kuinka ollakaan, koko metrovaunu hiljeni ja tuli pitkiä täydellisen hiljaisuuden jaksoja…

Äiti Kristoduli

Artikkeli liittyy kokonaisuuteen, joka löytyy Jeesuksen rukouksen harrastajien omasta Internetportaalista osoitteesta www.ortodoksi.net

-> Jeesuksen rukouksen harrastajien Internetsivut

Luokka Jeesuksen rukous

2 kommenttia

  1. anonyymi

    Onko jokin yksinkertainen muoto olemassa, jota ei-ortodoksi voisi aamu- tai iltarukouksen myötä harjoittaa? Käsitin, että tämä on liturginen rukous. Onko sille muoto yksin lausuen / ajatellen?

  2. Nunna Kristoduli

    Jeesuksen rukous on pääasiallisesti yksityinen rukous,jota voidaan harjoittaa kotioloissa. Siitä on sittemmin muodostettu kokonaisuuksi myös yhteistä rukousta varten. Sen sanamuoto on: “Herra Jeesus Kristus, Jumalan Poika, armahda minua syntistä.” Loppua voi muuttaa muotoon ‘meitä’ tai esirukoukseksi toisten puolesta. On olemassa myös lyhempi muoto: “Herra Jeesus Kristus, armahda minua.” Jeesuksen rukous sopii kaikille kristityille. Suosittelen tutustumista Jesuksen rukouksen harjoittajien internetsivuihin, joissa on linkki Jeesuksen rukouksen harrastajien keskustelupalstalle.

    äiti Kristoduli

Äiti Kristoduli

Äiti Kristoduli on Lintulan luostarin nunna. Hän on viettänyt elämästään 27 vuotta ensin luostarissa Kreikassa ja vuodesta 2001 Suomessa. Äiti Kristoduli on julkaissut useita ortodoksisuutta käsitteleviä kirjoja.

Ortodoksi.net